DOAMNA AMBASADOR A REPUBLICII PERU PREZINTĂ SCRISORILE DE ACREDITARE PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI
10.05.2017
INAUGURAREA EXPOZIȚIEI DE FOTOGRAFIE ”PERÚ AMAZÓNICO” ÎN BUCUREȘTI
31.05.2017

VIZITĂ DE LUCRU ÎN ROMÂNIA A VICEMINISTRULUI AFACERILOR EXTERNE

În Bucureşti a avut loc azi Cel de-al IV-lea Mecanism de Consultări Politice România-Peru, cu ocazia căruia s-a realizat o revizuire a temelor prioritare între cele două ţări şi s-a oferit un nou impuls agendei bilaterale, în special, cu privire la aspectele economice, politice şi culturale. Delegaţia peruană a fost prezidată de Ambasadorul Néstor Popolizio, Viceministru Afacerilor Externe, iar delegaţia română de Doamna Secretar de Stat pentru Afaceri Globale a Ministerului Afacerilor Externe, Monica Gheorghita.

Ambele delegații şi-au exprimat voinţa politică de a aprofunda dialogul la cel mai înalt nivel și de a avansa în concretizarea acordurilor de cooperare în domenii cum ar fi Managementul Riscului de Dezastre și lupta împotriva corupției, precum și în materie de cultură, știință, asistenţă judiciară, securitate cibernetică, lupta împotriva drogurilor și a crimei organizate.

În mod similar, au fost schimbate opinii cu privire la procesul de conexiune dintre Peru și România cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și cu privire la eforturile pe care ambele guverne le fac în adoptarea standardelor și bunelor practici ale Organizației.

De asemenea, s-a evidenţiat participarea România în calitate de observator în procesul de integrare profundă a Alianței Pacificului şi s-a subliniat importanța coordonării în aspecte multilaterale, luându-se in considerare participarea viitoare a Republicii Peru, în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

În plan economic și comercial, s-a convenit a se lucra împreună pentru a extinde propagarea perspectivelor și oportunităților economice și comerciale pe care le oferă Acordul Comercial Multipartit cu Uniunea Europeană, cu accent deosebit pe participarea întreprinderilor mici și mijlocii și în zonele cu potențial mai mare pentru ambele țări.

În acest sens, s-a evidenţiat recenta vizită în Peru a unei delegații a Camerei de Comerț și Industrie a României, aceeaşi care are planificată organizarea unei misiuni de afaceri și a unui forum de afaceri în Lima în luna noiembrie.

În cele din urmă, Ambasadorul Popolizio a avut o întâlnire cu Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, care a anunțat posibilul tur pe care l-ar putea realiza președintele Klaus Iohannis în unele țări din America Latină, cu ocazia participării sale la summit-ul CELAC-UE din octombrie 2017. Ministrul român a exprimat că, în strategia sa de a reînnoi apropierea de America Latină, Peru are o poziţie privilegiată, fiind o poarta de acces în regiune.

Bucureşti, 10 mai 2017