MESAJ ADRESAT DE DOMNUL PREȘEDINTE AL REPUBLICII PERU, OLLANTA HUMALA TASSO, COMUNITĂȚII PERUANE DIN STRĂINĂTATE, CU OCAZIA CELEI DE-A 194-A ANIVERSARE A INDEPENDENȚEI NAȚIONALE
22.03.2016
ATELIERE DE PREZENTARE CULTURALĂ ÎN LICEELE DIN BUCUREȘTI
22.04.2016

SE INAUGUREAZĂ EXPOZIȚIA DE FOTOGRAFIE QHAPAQ ÑAN ÎN BELGRAD

În contextual cotinuării eforturilor de promovare a tradiției culturale a țării noastre, în ziua de 5 aprilie a avut loc la Belgrad ceremonia de inaugurare a Expoziției de Fotografie Qhapaq Ñan, ce include 47 de fotografii ale diverselor secțiuni aparținând Sistemului de Drumuri Incaș din Peru și al locurilor relaționate cu acesta, precum Caral, Chan Chan, Liniile Nazca, Choquequirao, Pachacámac și Machu Picchu. Expoziția de fotografie Qhapaq Ñan va rămâne deschisă publicului timp de trei săptămâni, până pe data de 27 a lunii în curs, în cadrul galeriei de artă a sediului central al Energoprojekt, aflată în cartierul Noul Belgrad al capitalei sârbe.

Expoziția menționată mai sus a fost prezentată anterior cu mare succes atât la Biblioteca Națională a României, în București, în luna decembrie a anului trecut, ca și în orașul Timișoara, România, în luna ianuarie a acestui an.

Cu această ocazie, Ambasada Peru a beneficiat de colaborarea cu Consulatul Onorific al Statului Peru în Belgrad și de facilitățile oferite de compania Energoprojekt, firmă având ca domeniu de activitate lucrări de infrastructură și care este prezentă în țara noastră de mai mult de 40 de ani.

La ceremonia de inaugurare, domnul Zvravko Milosevic, Director de Marketing al companiei Energoprojekt, și-a exprimat satisfacția pentru realizarea acestei expoziții care permite apropierea dintre cultura și moștenirea vechiului Peru și comunitatea din Belgrad. La rândul său, Ambasadorul José Antonio Arróspide a subliniat importanța și funcția socială a Sistemului de Drumuri Incaș, importanța sa pentru administrarea generală a Tawantinsuyu și rolul său de integrare a diverselor culturi precolumbiene, în afară de caracterul său de patrimoniu mondial recunoscut de UNESCO. De asemenea, a menționat că Sistemul de Drumuri Incaș există încă și este bine conservat în multe dintre porțiunile sale, precum podul Qeswachaqa, care este și un punct de atracție turistică pentru țara noastră.

Numerosul public care a participat la acest eveniment a inclus și reprezentanți ai corpului diplomatic și consular, presa culturală, studenți și comunitatea peruană din Belgrad. De asemenea, au asistat reprezentanți ai autorităților naționale, inclusiv Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Culturii din Serbia.

2016-04-07-belgrado-foto1

2016-04-07-belgrado-foto2

2016-04-07-belgrado-foto3

2016-04-07-belgrado-foto4

2016-04-07-belgrado-foto5