VIITOARE LANSARE DE CARTE DESPRE POEZIA PERUANĂ ÎN SPANIOLĂ ȘI ROMÂNĂ
24.04.2018
CEA DE-A TREIA ÎNTÂLNIRE A OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ ÎN EUROPA – SINOPSIS 2018
21.06.2018

PROIECTAREA DOCUMENTARULUI „CÂINELE PERUVIAN FĂRĂ PĂR” ÎN CROAȚIA

Continuând activitățile de promovare culturală realizate de această Ambasadă, în data de 29 aprilie 2018, Ambasada Peru în Croația, cu sediu în România, a sprijinit prezentarea documentarului „Câinele peruvian fără păr”, în cadrul festivalului canin “Dalmatia Dog Shows 2018”. Festivalul menționat anterior, unul dintre cele mai mari de acest fel din regiune, s-a desfășurat în vecinătatea orașului Zadar, în zona de coastă a Croației, și a fost organizat de Clubul Kennel din Croația, cu sprijinul Federației Chinologice Internaționale (FCI).

Acest documentar este o producție din anul 2015, a regizorului peruan Pedro Santiago Allemant și a celui francez Francois Darleguy, fiind necesari patru ani pentru a fi realizat Această producție, prima de felul său, subliniază importanța câinelui peruvian fără păr de-a lungul istoriei țării noastre, ca și starea sa actuală și perspectivele sale viitoare în Peru și în străinătate. De asemenea, include mărturii ale diverșilor profesioniști ce au legătură cu această rasă canină. Documentarul a fost prezentat anterior în Paris, Bruxelles, Praga, Moscova și Kiev, cu sprijinul Misiunilor diplomatice peruviene corepunzătoare, ca și al Reprezentanței Permanente a Republicii Peru pe lângă UNESCO, entitate internațională care de asemenea susține filmul.

Prezentarea documentarului a fost precedată de discursurile președintelui Clubului Kennel din Croația, Branko Sare, care i-a întâmpinat pe participanți și a subliniat importanța pe care câinele peruvian fără păr o dobândește în cadrul competitțiilor internaționale, de la includerea sale ca rasă canină de către FCI. De asemenea, regizorul Pedro Santiago Allemant, fondatorul „Asociației pentru Protecția Patrimoniului Peruvian”, cu sediul la Paris, și-a exprimat mulțumirea privind prezentarea documentarului ca un instrument de valorificare a acestei specii vechi, unica primitivă din America de Sud. La final, reprezentantul Ambasadei a subliniat prezența acestei specii în țara noastră de-a lungul istoriei, ca și declararea acesteia drept Patrimoniu Național de către fostul Institut Național de Cultură și Parlamentul național în 2001. După proiectare, a fost organizată o masă rotundă cu directorul menționat mai sus și liderii „Clubului de Câini Peruvieni fără Păr din Republica Cehă”.

La acest festival au participat patru mii de exemplare de câini, 17 dintre aceția fiind câini peruvieni fără păr, descendenți din câini născuți în Peru și provenind din centre de creștere profesionale din Croația și Republica Cehă.

București, 2 mai 2018