PROMOVARE CULTURALĂ ȘI TURISTICĂ ÎN CADRUL FESTIVALULUI AMBASADELOR “WORLD EXPERIENCE FESTIVAL” ÎN ROMÂNIA
10.09.2018
WOMEN DOING BUSINESS-HE FOR SHE
12.10.2018

PERU – ȚARĂ INVITATĂ DE ONOARE LA CEA DE-A TREIA EDIȚIE A FESTIVALULUI DE FILM LATINOAMERICAN ”PELICULA” DIN ROMÂNIA

Peru a fost țara invitată de onoare la cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Latinoamerican ”Pelicula”, ce a avut loc în perioada 12 – 16 septembrie 2018 în 17 spații culturale din București. Acest festival a inclus aproximativ 50 de evenimente culturale, precum proiecția a mai mult de 20 de filme latinoamericane, ateliere pentru adulți și copii, spectacole muzicale și expoziții de artă. Evenimentele menționate mai sus au fost realizate în colaborare cu Ambasada Peru în România, ca și cu Ambasade ale celorlalte țări latinoamericane precum Argentina, Brazilia, Chile, Cuba și Mexic.

Peru a fost reprezentat de filmele peruane ”El Abuelo”, de Gustavo Saavedra, “Retablo”, de Álvaro Delgado Aparicio, “Sigo Siendo” de Javier Corcuera”, “Rodencia”, filme pentru copii de David Bisbano, precum documentarul “Los Ojos del Camino”, de Rodrigo Otero, și scurtmetrajul “Taxista”, de Enrica Pérez. Evenimentul de inaugurare de miercuri, 12 septembrie, a constat în proiecția filmului ”El Abuelo”, care a fost precedat de un spectacol al artistului peruan Itto Meza și de un discurs al doamnei Ambasador a Republicii Peru. Pe de altă parte, scurtmetrajul ”Taxista”, prezentat joi, 13 septembrie 2018, a fost acompaniat de un atelier de Pisco Sour și de un spectacol muzical al cântăreței peruane Tania Morales, activități oferite de Ambasada peruană.

Trebuie menționat că evenimentul central peruan al festivalului, desfășurat sâmbătă, 15 septembrie 2018, la Institutul Cultural Francez din București, a fost proiecția filmului documentar ”Sigo Siendo” de Javier Corcuera, care a fost invitat de către Ambasada Peru să ia parte la proiecție, unde a putut să țină un discurs și să răspundă la întrebările publicului. Proiecția acestui film, care a avut loc cu sala plină, a fost urmată de un cocktail cu aperitive peruane și Pisco Sour oferit de Misiunea țării noastre în România.

De asemenea, vineri, 14 septembrie 2018, artistul peruan Ricardo Terrones a inaugurat expoziția de desene ”Omul, Natura și Umanitatea”, în galeria de artă ”Gallery”. În cadrul festivalului, s-a realizat de asemenea și atelierul pentru copii ”Călătorind prin Peru”.

Trebuie subliniat că, pentru prima oară, festivalul a avut un juriu internațional pentru a alege cel mai bun film, câștigătorul fiind ”Retablo”. Regizorul acestuia, Álvaro Delgado Aparicio, a trimis un mesaj virtual de mulțumire care a fost prezentat la ceremonia de premiere.

București, 20 septembrie 2018