VARGA LLOSA A PRIMIT TITLUL DE HONORIS CAUSA ÎN ROMÂNIA
24.05.2013
DECLARAȚIE COMUNĂ ÎNTRE STATELE UNITE ALE AMERICII ȘI PERU
19.06.2013

PARTICIPAREA DOMNULUI PREȘEDINTE AL REPUBLICII LA CEL DE-AL VII-LEA SUMMIT AL ALINAȚEI PACIFICULUI

Domnul Președinte al Republicii, Ollanta Humala Tasso, participă la Cali, Columbia, la cel de-al VII-lea Summit al Alinaței Pacificului, împreună cu Președinții Columbiei, Chile și Mexicului. De asemenea au participat Președinții sau Șefii de Guvern ai statelor  Corta Rica, Canada, Guatemala și Spania, precum și înalții reprezentanți ai Noii Zeelande, Australiei, Panama, Uruguay-ului și Japoniei, toate acestea fiind țări observatoare al sus-menționatului mecanism de integrare.

La prima sa intervenție, Președintele Ollanta Humala a declarat că “marea provocare a Americii Latine este să închidă ruptura inegalității. Nu suntem cea mai săracă regiune din lume, poate suntem regiunea cea mai inegală de pe planetă. Această ruptură pe care trebuie să o închidem ne îndeamnă să folosim alte unelte, politici publice, decizii ale statului în care procesul de integrare joacă un rol important.”

În ceea ce privește Alianța Pacificului, Președintele a subliniat că acordurile ce s-au semnat în ultimul timp sunt o realitate obiectivă, dar și o speranță de viitor, reliefând inovațiile reușite în timpul schimburilor de bursieri, semnătura Acordului Fondului Cooperării, reducerea totală a tarifelor, eliminarea vizelor pentru turiști și oameni de afaceri și munca Consiliului Firmei, ceea ce confimă Alianța Pacificului “începe, asa cum spunem in Peru, cu piciorul drept”.

Eliminarea tuturor liniilor tarifare, cu un procent de 90% efect imediat și cei 10% rămași cu o cronogramă definitivă, va dinamiza schimbul comercial, generând noi lanțuri productive și o relaționare mai mare între sectoarele firmelor, amplificând accesul pe piețele ofertei exportabile peruane și atrăgând investiții mai mari.

În prima sesiune de lucru a Statelor Membre ale Sumitului, Mandatarii Alinaței Pacificului s-au dedicat să revizuiască obiectivele atinse în urma negocierilor și au schimbat opinii în ceea ce privește problemele legate de acest proces de integrare și de asemenea ce au teme referitoare la procesele de aderare a altor țări noi, o mai mare cooperare dintre autoritățiile migratoare, propunerile pentru stabilirea de Misiuni Diplomatice și consulare comune și evenimente de promovare comercială și viitoare intenții ale Alianței.

În acest cadru, Președintele Humala a felicitat munca Consiliului Firmelor și importanța acestuia în dezvoltarea economică a țărilor, subliniând inițiativele ce reies din participarea lui în proiecte de natură socială și calificare.

În cadrul sesiunii de după-amiază, la care au participat țările observatoare, înalții reprezentați ai țărilor menționate anterior au schimbat păreri despre felul în care merge Alianța și așteptările lor cu privire la procesul de integrare.

Ulterior Președintele Humala a participat, împreună cu omologii săi, la un segment special al Întâlnirii Întreprinderilor a Alianței Pacificului în care au purtat o conversație cu participanții respectivului eveniment, reprezentanți ai sectorului întreprinderilor Alianței.

La sfârșitul sumitului, Președinții Alianței Pacificului au semnat Declarația de la Cali, ce reflectă discuțiile, acodurile și mandatele lor.

Lima 23 mai 2013