MESAJ VIDEO AL MINISTRULUI AFACERILOR EXTERNE, DOAMNA ANA MARÍA SÁNCHEZ, CU OCAZIA SĂRBĂTORII NAȚIONALE
25.07.2016
AMBASADORUL RICARDO LUNA DEPUNE JURĂMÂNTUL CA MINISTRU AL AFACERILOR EXTERNE
05.08.2016

MESAJUL PREȘEDINTELUI REPUBLICII PERU, OLLANTA HUMALA TASSO, ADRESAT COMUNITĂȚII PERUANE DIN STRĂINĂTATE, CU OCAZIA CELEI DE-A 195-A ANIVERSĂRI A INDEPENDENȚEI NAȚIONALE

Am plăcerea deosebită de a mă adresa tuturor compatrioților care locuiesc în afara țării cu ocazia unei noi aniversări a independenței noastre naționale. Această dată jubiliară nu reprezintă numai un reper istoric pentru a ne aminti de efortul plin de abnegație al eroilor noștri și al tuturor celor care au făurit identitatea țării noastre, ci și de toți conaționalii care, în țara noastră și în afara ei, muncesc în fiecare zi, cu o tenacitate desăvârșită, pentru a înnobila Peru.

Conștient de sacrificiile celor care au trebuit să părăsească țara noastră și să înfrunte provocarea de a construi un viitor în exterior, de multe ori în împrejurări deosebit de vitrege, guvernul meu și-a asumat, cu responsabilitate, compromisul inevitabil de a avea grijă de o colectivitate de aproximativ 3.800.000 de compatrioți care trăiesc în exterior. În acest sens, s-au efectuat acțiuni concrete pentru a îmbunătăți funcționarea mecanismelor de protecție, ajutor și asistență, legală și umanitară, prin intermediul Oficiilor Consulare; au fost achiziționate numeroase spații consulare adecvate și a fost pus în mișcare un important Program de Modernizare a Gestiunii Consulare, care include diverse acțiuni de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite cetățenilor peruani în exterior.

Această politică nu s-a limitat numai să susțină consolidarea situației peruanilor în socitățile care îi primesc, ci i s-a adăugat și angajamentul de a promova revenirea emigranților pe pămînt peruan, în cadrul unei legi de reinserție economică și socială, aflată în vigoare din 2013, cu scopul ca persoanele care se întorc să aibă la îndemână instrumente de bază pentru a se reintegra din punct de vedere productiv în procesul de dezvoltare a țării.

Aș vrea să scot în evidență în special eforturile întreprinse în direcția exonerării de vize Schengen de către Uniunea Europeană pentru ca cetățenii peruani să poată intra, începând cu luna martie a acestui an, în această comunitate de state europene. Acest fapt constituie, fără îndoială, o evaluare pozitivă a peruanilor și o reușită în procesul de poziționare a țării noastre pe secna internațională.

Cu ocazia celea de-a 195-a aniversări a independenței noastre naționale, vă transmit, fiecăruia dintre dumneavoastră, ca și familiilor dumneavoastră, recunoștința mea cea mai sinceră pentru eforturile extraordinare pe care le faceți pentru a consolida bunăstarea, promovând valorile, principiile și tradițiile țării noastre și, în același timp, pentru a contribui la dezvoltarea ei binemeritată.

Sărbători Naționale Fericite!

Să trăiască Peru!

Vă mulțumesc foarte mult.