SEMINAR DESPRE ALIANȚA PACIFICULUI ȘI OPORTUNITĂȚI DE AFACERE ÎN ROMÂNIA
16.10.2015
EXPOZIȚIE FOTOGRAFICĂ QHAPAQ ÑAN LA BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI (18 NOIEMBRIE- 9 DECEMBRIE, 2015)
16.11.2015

MESAJUL DOAMNEI MINISTRU DE RELAȚII EXTERNE, AMBASADOAREA ANA MARÍA LILIANA SÁNCHEZ DE RÍOS, CU OCAZIA ZILEI PERUANILOR CARE REZIDĂ ÎN STRĂINĂTATE

Dragi compatrioți,

 

Cu ocazia sărbătoririi pe data de 18 octombrie a “Zilei Peruanilor care rezidă în Străinătate”, am deosebita plăcere de a vă transmite, în numele domnului Președinte al Republicii și al Ministerului de Relații Externe, salutul nostru cordial și afectuos și recunoștința noastră pentru spriinul valoros pe care, zi de zi, îl aduceți în favoarea țării noastre și a societăților pe care le găzduiți, pe lângă importanta activitate de răspândire a valorilor culturale și de promovare a imaginii Peru-ului.

 

Să fiți siguri că marele efort depus de dumneavoastră ne ambiționează, ca Guvern, să aprofundăm acele activități orientate spre dezvoltarea continuă de politici de promovare, asistență și protecție; precum și spre îmbunătățirea permanentă a serviciilor consulare cu scopul de a asigura apărarea drepturilor voastre și de a contribui la inserarea lor adecvată în țările în care locuiți.

 

În acest context, îmi permit să evidențiez că prin intermediul mecanismelor instituționale precum Masa de Lucru Intersectorial pentru Gestionarea Migrației, se coordonează activități îndreptate spre promovarea semnării acordurilor bilaterale și multilaterale în materie migratorie, siguranță socială, lupta contra traficului de persoane, căutând a se consolida implementarea efectivă a acestora, în beneficiul fiecăruia și fiecăreia dintre dumneavoastră.

 

De asemenea, am plăcerea de a vă aduce la cunoștință că, recent, s-a publicat Decretul Suprem 050-2012-RE care inițiază Procesul de Modernizare al Administrării Ministerului de Relații Externe, același care include consolidarea infrastructurii rețelei noastre consulare și cea mai bună sistematizare a proceselor sale, cu scopul de a le oferi servicii de calitate și protecție și asistență acelor compatrioți care au nevoie de acestea.

 

Pe de altă parte, pe meritul lăudabilului sprijin solidar al conaționalilor noștri rezidenți în străinătate, Cancelaria a instaurat acum câțiva ani un mecanism de recunoaștere a peruanilor care s-au evidențiat prin intermediul unor activități de caracter social în beneficiul compatrioților sau acelora orientați către consolidarea și unirea comunității peruane în exterior. În acest sens, în acest an au fost selectați zece (10) compatrioți rezidenți în orașele Amsterdam, Asunción, Quito, Berna, Roma, Santiago, Los Ángeles și Dallaspara, prin care se reflectă recunoștința Statului peruan față de toată comunitatea peruană care trăiește în afara țării.

 

Recunoștința față de acei peruani și peruane remarcabili este oglindirea importantului respect pe care aceste persoane l-au câștigat din partea comunității lor, menținând esența de ajutor comun și colectiv care ne caracterizează. În acest sens, trebuie să precizez că însăși  asociațiile și consiliile consultative au fost cele care, pe bună dreptate, i-au propus.

 

Se reînnoiește promisiunea Ministerului de Relații Externe de a continua să aprofundeze activități orientate spre oferirea celor mai bune servicii, spre reîntărirea legăturilor cu Peru și spre promovarea integrării sociale a compatioților noștri în țările care îi gazduiesc.

 

Primiți cele mai bune urări de bunăstare pentru dumneavoastră și pentru familiile dumneavoastră, în această zi de mare însemnătate pentru toți peruanii.

 

ANA MARÍA SÁNCHEZ DE RÍOS

Ministrul de Relații Externe al Republicii Peru