SE INAUGUREAZĂ EXPOZIȚIA FOTOGRAFICĂ QHAPAQ ÑAN ÎN TIMIȘOARA
29.01.2016
MESAJ ADRESAT DE DOMNUL PREȘEDINTE AL REPUBLICII PERU, OLLANTA HUMALA TASSO, COMUNITĂȚII PERUANE DIN STRĂINĂTATE, CU OCAZIA CELEI DE-A 194-A ANIVERSARE A INDEPENDENȚEI NAȚIONALE
22.03.2016

Mesajul Doamnei Doctor Eva Rivas pentru comunitatea peruană aflată în străinătate, cu ocazia acelei de-a 192 aniversare a Independenței Naționale

Am plăcerea de a ma adresa dumneavoastră cu ocazia celei de-a 192-a aniversări de la obținerea independenței iubitei nostre patri și profit de aceasta ocazie pentru a vă saluta și a vă ura la mulți ani de ziua națională!

Știm că nimănui nu-i este ușor să trăiască departe de patria sa, de familia lui, de rădăcinile sale. Știm că dumneavoastră, cei peste trei milioane de peruani care locuiți în străinătate, cu mult efort și sacrificiu contribuiți la bunăstarea familiilor dumneavoastră, la creșterea economică a Republicii Peru și a țării dumneavoastră de rezidență.

Astăzi Peru se găsește într-o situație economică bună, crescând constant și investind în îmbunătățirea calității vieții a tuturor peruanilor, inclusiv a celor care au părăsit țara în căutarea unul viitor mai bun. Din acest motiv, în cadrul politicii de integrare socială a Guvernului președintelui Ollanta Humala, îmbunătățirea și consolidarea gestiunii consulare reprezintă o prioritate pentru Cancelarie. Acțiunile noastre sunt orientate spre două mari obiective, și anume: primul, să vecheze protejarea drepturilor dumneavoastră prin negocierea de acorduri bilaterale și multilaterale ce au ca temă probleme sociale și migratorii, dar și a acorda asistență umanitară imediată și directă; iar, cel de-al doilea, să îmbunătățească și să modernizeze calitatea atenției în Consulatele noastre.

În ceea ce priveste primul obiectiv, aș vrea sa subliniez aprobarea recentă a legii Nr. 30001, “Legea Reintegrării Economice și Sociale a Emigrantului Reîntors”, ce vine în sprijinul compatrioților ce locuiesc în străinătate și se reîntorc în țară, oferindu-li-se stimulente financiare și facilitându-li-se accesul la diverse programe sociale implementate de acest Guvern. De asemenea, aș vrea să aduc în discuție sprijinul umanitar pe care l-a oferit Cancelaria, într-un caz emblematic. De exemplu, în luna martie, Ministerul împreună cu alte entități ale Statului a gestionat cu succes repatrierea a 853 de cetațeni peruani și 23 străini care rămăseseră imobilizați din cauza unei greve ce a blocat autostrăzile din sudul Columbiei.

În ceea ce privește al doilea obiectiv aș vrea să evidențiez faptul că cu câteva săptămâni în urmă am prezentat rezultatele Primului Sondaj Mondial al Comunității Peruane din Străinătate. Acest sondaj adună informații oferite de peste 12 mii de conaționali despre situația lor migratorie, nivelul de educație și locul lor de muncă, printre alte variabile și constituie o valoroasă unealtă pentru planificarea și realizarea de îmbunătățiri în gestiunea noastră consulară.

În curând vom începe procesul de restaurare al clădirilor recent achiziționate din Madrid, Bacelona, Buenos Aires și Milano, și vom continua cu  achiziționarea de locații în Los Angeles și Caracas, terminând astfel renovarea tuturor sediilor consulatelor noastre. Vreau să scot în eviență și să-i mulțumesc pentru interesul personal și sprijinul pe care Domnul Președinte al Republicii l-a oferit în procesul de cumpărare al imobilelor.

Stimați concetățeni, acestea sunt doar câteva din acțiunile pe care Cancelaria le-a realizat în favoarea comunităților peruane din străinatate. Biroul meu, la fel ca birourile tuturor consulilor, vă sunt deschise dumneavoastră, tuturor.  Dacă există o distanță geografică care ne desparte, îmi permit să subliniez că rețelele sociale, în care Cancelaria investește eforturi și resurse, ne permit o interacțiune mai fluidă și o difuzare mai adecvată a acțiunilor pe care le realizăm în beneficiul dumneavoastră.

Suntem conștienți că viața unui emigrant se construiește pe baza unei munci asidue și sacrificiu și de asemenea, știm că în ciuda crizei economice care afectează unele dintre țările dumneavoastră de rezidență, dumneavoastră continuați să cotizați cu aproape 2,800 milioane de dolari pe an prin ceea ce trimiteți în țară. De aceea astazi, cînd sărbătorim înca un an de la obținerea independenței naționale, doresc să repet angajamentul pe care Ministerul de Relații Externe îl are față de toți peruanii din străinatate, să vă arătăm marea noastră recunoștință pentru eforutul vostru laboral și să vă mulțumim pentru că păstrați în viața peruanitatea și elementele noastre cultuale în fiecare colț în care locuiește un peruan. Vă rog să continuați să răspândiți valorile noastre și să extindeți legatură pe care o păstrați cu a noastră Republică Peru, prin copii dumneavoastră născuți în stăainătate, și în felul acesta să contribuiți la dezvoltatea Patriei care ne-a văzut crescând.

La mulți ani de ziua Independenței!

Trăiască Peru!