Detalii Înscriere Întâlnire Științifică Internațională 2014 de vară
29.12.2014
Analiza Mediului Social pentru înglobarea financiară-Peru
28.01.2015

Legea Migrantului

Se aduc la cunoștință comunității peruane în România, de asemenea și în țările concurente, informații suplimentare privind Legea de Reintegrare Socială și Economică a Migrantului Reîntors:

 

  • Legea Nr. 30001, Lege a Reintegrării Sociale și Economice a Migrantului Reîntors, are ca obiectiv, după cum este menționat în articolul 1, “să faciliteze reintegrarea economică și socială a peruanilor, migranți reîntorși, în mod independent față de situația lor migratorie, prin intermediul unor activități de încurajare care să favorizeze reintegrarea sa adecvată și care să contribuie la crearea unui rol productiv”.

 

  • Statul Peruan oferă concetățenilor care au decis să se reîntoarcă să locuiască în țara noastră, calificările și consultările care să faciliteze reintegrarea lor social-economică.

 

  • Această calificare și consultare se referă la o diversitate de aspecte incluzând certificarea de titluri și studii, recunoașterea competențelor de muncă, întreprinderea de firme mici, implementarea unor convenții de siguranță socială, cursuri de calificare și consultare tehnică despre procedurile de stabilire a unor micro firme și despre mediile prin care se pot obține credite financiare, printre altele.

 

  • Legea dispune că fiecare sector este responsabil de implementarea regulamentelor, procedurilor și beneficiilor pentru migranții reîntorși în funcție de competența lor.

 

  • Ministerul Relațiilor Externe este responsabil de coordinarea intersectorială și de supravegherea aplicării acestora, în aspectele nontributare (sociale și economice). (Supravegherea Națională a Administrației Vamale și Tributare (SUNAT) ), conform articolului 9.2 al Legii, este responsabil de supravegherea și de controlul aspectelor tributare).

 

  • Ministerul de Relații Externe, cu spriinul Mesei Intersectoriale Permanente pentru Gestionarea Migrației, monitorizează programele prevăzute de către Legea de Reintegrare Economică și Socială a Migrantului Reîntors (Legea 30001).

Legea menționată nu consideră că Statul constituie o bancă sau un fond de resurse publice destinate să finanțeze inițiative ale firmelor private ale migranților reîntorși. Legea menționată nu consideră și nici nu oferă împrumuturi către entități financiare, publice sau private, în favoarea migranților reîntorși.