MESAJUL DOAMNEI MINISTRU DE RELAȚII EXTERNE, AMBASADOAREA ANA MARÍA LILIANA SÁNCHEZ DE RÍOS, CU OCAZIA ZILEI PERUANILOR CARE REZIDĂ ÎN STRĂINĂTATE
19.10.2015
INAUGURAREA EXPOZIȚIEI FOTOGRAFICE QHAPAQ ÑAN ÎN BUCUREȘTI
19.11.2015

EXPOZIȚIE FOTOGRAFICĂ QHAPAQ ÑAN LA BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI (18 NOIEMBRIE- 9 DECEMBRIE, 2015)

47 de fotografii color ale diferitelor secțiuni ale lui Qhapaq Ñan și ale locurilor relaționate cu acesta localizate în Peru vor fi expuse la sediul Bibliotecii Naționale a României, în București, din 18 noiembrie până în 9 decembrie 2015. Ceremonia de inaugurare al acestui eveniment cultural, organizat de Ambasada Republicii Peru, va avea loc la Biblioteca Națională a României în 18 noiembrie, la orele 17.

Qhapaq Ñan era principala rețea de drumuri a Imperiului Incaș care, din orașul Cusco, capitala Imperiului, integra teritoriul Tawantinsuyo, care cuprindea ceea ce în actualitate constituie sudul Columbiei, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile și Nordul Argentinei.

Șoselele integrau și conectau Cusco cu toate populațiile și centrele complementare pentru comerțul, schimbul, producția și cultul religios, construite de-a lungul celor patru regiuni ale Imperiului Incaș: Chinchaysuyu în nord, Antisuyu în est, Kuntisuyu în vest și Qollasuyu în sud.

Qhapaq Ñan este considerat o reușită unică a tehnicilor de inginerie care au fost dezvoltate de civilizațiile andine prehispanice. Drumul Incaș este înscris în Lista patrimoniului Mondial al UNESCO.