PARTICIPAREA PERU LA SEMINARUL INTERNAȚIONAL PRIVIND VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR ORGANIZAT ÎN ROMÂNIA
15.12.2017
AMBASADORUL REPUBLICII PERU PREZINTĂ SCRISORILE DE ACREDITARE ÎN CROAȚIA
20.12.2017

AMBASADORUL REPUBLICII PERU ÎN ROMÂNIA EFECTUEAZĂ O VIZITĂ DE LUCRU LA TIMIȘOARA

În cadrul demersurilor orientate către consolidarea legăturilor între țările noastre, Ambasadorul Republicii Peru în România, doamna María Eugenia Echeverría, a realizat o vizită de lucru în data de 15 decembrie 2017 la Timișoara, unde a avut întâlniri cu prefectul, primarul, președintele Consiliului Județean și prorectorul Universității de Vest.

În cadrul întâlnirii cu prefectul de Timișoara, doamna Eva Georgeta Andreas, și cu președintele Consiliului Județean, domnul Călin Dobra, părerile participanților au coincis în privința efectului pozitiv pe care, după relațiile bilaterale, l-ar avea o cooperare activă la nivelul regiunilor și municipalităților. S-a convenit camisiunile de exportatori peruani care sosesc la București să fie încurajate să meargă de asemenea la Timișoara, oraș în care există grupuri industriale importante, și care se evidențiază prin dezvoltarea agricolă și industria alimentară.

După aceea, doamna Ambasador a fost primită de către primarul Timișoarei, prof. Nicolae Robu.Cu scopul de a aprofunda cooperarea culturală, primarul Robu a invitat orașul Trujillo să participe, în perioada 4 – 8 iulie 2018, la cea de-a 29-a ediție a festivalului folcloric ”Festivalul Inimilor”, eveniment inclus pe agenda culturală a UNESCO și care atrage în fiecare an mii de artiști și public roman și străin. Această invitație s-a trimis în cadrul Acordului de înfrățire Timișoara – Trujillo, aflat în vigoare din anul 2010.

La final, doamna Ambasador s-a întâlnit cu proerectorul Universității de Vest, prof. univ. dr. Dana Petcu. Această universitate prestigioasă are 11 facultăți și 15.000 de studenți. Printre foștii săi studenți se numără doi câștigători ai Premiului Nobel, scriitoarea Herta Muller și matematicianul Titu Andreescu. În prezent, în această universitate studiază doi studenți peruani, datorită burselor oferite de guvernul român. Cu această ocazie, prorectorul Petcu a semnat proiectul de Acord Cadru dintre Universitatea de Vest și Universitatea Națională din Trujillo (UNT), documentul fiind pregătit pentru a fi semnat de către reprezentatul UNT. Acest acord ar deschide posibilitatea de a promova schimbul atât de studenți, cât și de profesori, cu finanțare prin programul Erasmus Plus, ca și dezvoltarea de activități de cooperare în alte domenii. Doamna Ambasador a Republicii Peru a înmânat prof. univ. dr. Petcu un set de opere complete de Inca Garcilaso de la Vega.

Timișoara este cel mai mare oraș din vestul României și cel mai mare centru cultural, științific și de afaceri al regiunii Banat, ca și unul dintre cele mai mari centre economice ale țării. Aflat aproape de frontiera cu Serbia și Ungaria, Timișoara beneficiază de o infrastructură de transport și comunicații, având rolul unui coridor între Europa Centrală, Balcani și orașele din sud-estul Europei. A fost aleasă ”Capitală Culturală Europeană” pentru 2021, promovând în mod activ multiculturalismul său (29 minorități entice și 17 grupuri religioase).

București, 18 decembrie 2017